Voor vrijwilligers van Scouting Nederland

Als vrijwilliger van Scouting Nederland kan je hier een aantal handige zaken vinden.

Het Scouting Nederland logo

Sinds enige tijd heeft de Vereninging Scouting Nederland een keurig nieuw logo. Dit logo bestaat uit de Nederlandse vlag met hierop de logo's van de WOSM en de WAGGGS. Dit laatste is overigens een verplichting die zowel die WOSM als de WAGGGS hanteren: aangesloten organisaties moeten hun logo's in hun eigen logo voeren.

Goed en fout

Het grote nadeel van het nieuwe Scouting logo is echter dat de Nederlandse vlag zeer slecht herkenbaar is. Het gevolg is dat het wit uit de vlag nog wel eens veranderd wil worden in een andere kleur of er hele vreemde zaken mee uit worden gehaald.

Ook bij transparante plaatjes gaat het vaak fout en valt soms het wit uit de Nederlandse vlag weg.

Downloaden logo bij Scouting Nederland

Het logo van Scouting Nederland is ook te downloaden vanaf de website van Scouting Nederland: Huisstijl Scouting Nederland

Het wijzigen van het logo

Het logo is een geregistreerd logo van Scouting Nederland en mag -dus- niet gewijzigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van het landelijke bestuur van Scouting Nederland. Het wit uit de vlag weg laten vallen is al een wijziging die volgens de Nederlandse wet zelfs beboetbaar is! Het weglaten van het woord 'Scouting' onder het logo mag officieel ook niet. Toch gaat ook het Landelijke Service Centrum van Scouting wel eens de fout in, getuige bijvoorbeeld de 'spreekbeurtenmap' zoals deze bij de Scout Shop te koop is, en waar het 'wit' uit de vlag verdwenen is. Nogal slordig natuurlijk.


Geen 'wit' in de Nederlandse vlag, een 'fout' logo dus.

Gekleurde achtergronden

Het Landelijke Service Centrum van Scouting Nederland, of om precies te zijn de afdeling Communicatie, gebruikt regelmatig een iets afwijkend logo als de achtergrondkleur gelijk is aan een van de kleuren uit het logo. Daarbij komt er om de vorm die-in-dezelfde-kleur-als-de-achtergrond is een schaduw:


Hiervan bestaan ook versies voor op een blauwe of een rode achtergrond. Die hebben we echter nog niet gevonden. Zodra we die tegenkomen, worden ze hier toegevoegd.

Verbeterde versie

Het Landelijke Service Centrum maakt tegenwoordig meer en meer gebruik van een verbeterde versie van het Scouting Nedeland logo:


Zwart-wit versies

De oorspronkelijke zwart-wit versie, die eveneens het probleem kende dat het wit uit de Nederlandse vlag nog wel eens werd weggelaten, is inmiddels vervangen door een verbeterde variant met een shaduwrand om het wit uit de vlag:


Vrij te gebruiken plaatjes

Om toch het oorspronkelijke logo te promoten in zijn oorspronkelijke bedoeling stelt de Scouting Tono-groep Schiedam/Vlaardingen een aantal varianten van het logo beschikbaar.

Scouting logo met schaduw


Downloaden van snschaduw.zip in ZIP-formaat (7 KB).Scouting logo met vlag bewegend


Downloaden van sn-logomov.zip in ZIP-formaat (30 KB).

Merk op dat het weglaten van het woord 'Scouting' onderaan het logo officieel niet is toegestaan! Deze versie kan bij voorkeur beter niet worden gebruikt.
Scouting logo met tekst


Downloaden van sn-logomovtx.zip in ZIP-formaat (32 KB).Voorwaarden

Naar goed Scouting-gebruik zijn de afbeeldingen vrij te gebruiken. Het is niet verplicht om een link op te nemen naar de website van de Scouting Tono-groep: http://www.scoutingtono.nl/, maar dat mag natuurlijk wel. Het is niet nodig een bronvermelding op te nemen. De logo's mogen vrijelijk via andere sites worden verspreid zonder bronvermelding.
Wel geldt als voorwaarde dat als je de afbeeldingen gebruikt, je geen voorwaarden stelt als anderen ze weer willen gebruiken.

De afbeeldingen zijn gemaakt door Richard Spruit. merk op dat bovenstaande afbeeldingen eigenlijk niet zijn toegestaan volgens het beeldmerkenrecht. Aanpassingen op het Scouting Nederland logo zijn, in zijn algemeenheid, niet toegestaan, bovenstaande wijzigingen eigenlijk dus ook niet.
Merk tevens op dat er veel versies van het Scouting Nederland logo in omloop zijn waar het wit uit de nederlandse vlag is weggevallen. Volgens hetzelfde beeldmerkrecht is ook het weglaten van het wit uit het Scouting Nederland logo een niet-toegestane wijziging! Ook het gebruik van een SN-logo zonder het wit van de Nederlandse vlag is dus eveneens verboden.

Gezondheidsincidenten

Sinds juli 2002 maakt de Scouting Tono-groep gebruik van gezondheidsincidenten formulieren voor kampen, weekenden en grote activiteiten. Hieronder kan je dit formulier downloaden. Ook hier geldt dat het eenieder vrij staat deze formulieren te gebruiken en/of aan te passen voor de eigen Scoutinggroep.

Wel zijn we erg nieuwsgierig naar opmerkingen, verbeteringen of gewoon informatie over wie ze gebruikt. Dit kan je mailen naar Info@Scoutingtono.nl.

Download gezondheidsincidentenformulier in PowerPoint-formaat (162 KB).
Download gezondheidsincidentenformulier in PDF-formaat (837 KB).Briefpapier

Bij de Scouting Tono-groep maken we gebruik van standaard groeps-briefpapier. Dit briefpapier is gebaseerd op de huisstijl van Scouting Nederland.

Dit briefpapier kan je ook aanpassen voor je eigen groep. Eenmaal aangepast en geïnstalleerd kies je in Word eenvoudigweg voor 'nieuw document' en je opent een template die het briefpapier bevat. De uitleg hoe dit briefpapier is te gebruiken is te vinden op de briefpapier uitleg-pagina.

Van veel andere groepen hebben we het verzoek ontvangen om een voorbeeldbestand beschikbaar te stellen. Het is nu mogelijk om voorbeeld briefpapier te downloaden en deze aan te passen aan de eigen groepsstandaarden.

Als je de bestanden aanpast, installeer dan eerst het voorbeeldbriefpapier zoals op de briefpapier uitleg-pagina is uigelegd. Start dan Microsoft Word, en kies voor 'bestand' en 'nieuw'. Let op dat je nu (rechts) kiest voor 'template' en niet voor 'document'! In de nederlandse Word-versie heet dit 'model'. Sla na de aanpassingen het nieuwe template op als een template-bestand/model-bestand (*.dot) en niet als een word document (*.doc).

Download voorbeeldbriefpapier in zip-formaat (1.4 MB).
Voor vrijwilligers

Verhuur Webmail   Sinterklaas