De geschiedenis van de Scouting Tono-groep is een aaneenschakeling van bijzondere gebeurtenissen. Bijzonder voor de kabouter die wordt geïnstalleerd, bijzonder voor het staflid dat voor het eerst een kamp organiseert en gebeurtenissen die voor de groep als geheel bijzonder zijn.
Het eerste opmerkelijke feit ontdekken we als we de websites van andere Scoutinggroepen bekijken en de geschiedenis vergelijken. Van de Website van de Scouting Inka-groep (zie "historie") uit Den Helder leren we dat deze groep Waterpadvindsters in 1920 is opgericht door mevrouw J.L. Redeke-Hoek (Ivag = Ik Vind Alles Goed). De Scouting Tono-groep is in 1921 opgericht door mejuffrouw E. Redeke (Tono = Tob Nooit).
Het blijkt dat 'onze' Lies Redeke (Tono) de dochter is van mevrouw J.L. Redeke-Hoek (Ivag). Beiden waren nogal actief in het padvinsterswereldje. Zo hebben de dames samen de Flevo-groep opgericht in Utrecht, eveneens een groep voor Waterpadvindsters. Deze meisjesgroep is inmiddels gefuseerd met de Scouting Wilhelmina-groep in Utrecht. Deze waterwerkgroep laat haar meisjes nog steeds varen in boten met de namen 'Ivag' en 'Tono'. Mocht je haar nog eens tegenkomen: de 'Tono' is de lelievlet met nummer 704.
Amerikaanse Girl Guides aan boord van de MS Maasdam onderweg naar Schiedam, 1953. |
Twee jaar later neemt een Oekraïnse Padvindster deel aan het Padvindsters- en Pioniersterskamp in Putten. De Schiedamse en Vlaardingse Pioniersters van de Tono-groep brengen gezamenlijk het kampgeld bij elkaar, in 1955 het bedrag van 26 gulden (11,80 Euro).
In 1973 gaan de Senior-Padvindsters op kamp naar Darlington in Engeland. Dat dit kamp een hechte vriendschap oplevert met de Britse Girl Guides blijkt wel uit het feit dat de Darlingtonse meiden een jaar later te gast zijn op het Senior-Padvinsterskamp in Sterksel.
Tegenbezoeken komen enkele jaren later als een groep Duitste Scouts uit Esslingen een bezoek brengt aan
Schiedam. Deze meiden zijn dan op een fietstocht door Nederland. In samenwerking met de St. Franciscus
Lodewijkgroep wordt de groep een tocht door Schiedam en een kampvuur bij 't Koetshuis aangeboden.
Uiteraard staat ook een bezoek aan de Schiedamse molens op het programma.
Een vergelijkbaar programma blijkt prima in de smaak te vallen bij een gemengde groep Scouts uit
de Italiaanse zusterstad Udine.
In 2005 ontvangt Richard Spruit, bekend onder de stafnaam Dolfijn, eveneens het Zilveren Waarderingsteken bij zijn afscheid, zij het dat hij er 18 jaar als vrijwilliger, waaronder o.a. 16 jaar in het bestuur en 8 jaar als groepsvoorzitter, voor nodig had.
In 1991 ontvangt mw. W.H. Mientjes-Waale (Nitka) een hoge eer: de medaille in zilver in de orde van
Oranje-Nassau. Wil Mientjes is dan bijna 20 jaar voorzitster van de Scouting Tono-groep en was daarvoor
o.a. regionaal commissaresse.
Een huwelijk van een staflid levert altijd een leuke dag op. Vermoedelijk is dit het huwelijk van Ikolé. |
Het blijkt echter dat namen zeer moeilijk te achterhalen zijn. Naast de foto's die hier en daar opduiken zijn er geen uitnodigingen of verslagen te vinden in het archief. We doen hiervoor
Het huwelijk van Dolfijn (Richard Spruit) en Manta (Monica van der Boor) op 31 mei 2000. |
Als lid, ex-lid of bekende van de Scouting Tono-groep heb ik nog informatie of afbeeldingen die interessant kunnen zijn voor het verhaal over de geschiedenis van de groep.